Dilekçe nedir maddeler halinde?
DİLEKÇE: Kamu veya özel kuruluşlara gönderilen ve bir kaygıyı dile getiren mektuplara dilekçe denir. Anayasa’nın 74. maddesine göre dilekçe hakkı; Vatandaşlar, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetlerini yazılı olarak ilgili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunma hakkına sahiptir.
Dilekçe içeriği nasıl olmalı?
Dilekçe genellikle altı temel unsurdan oluşur. Bunlar şunlardır: 1- Tarih. 2- Ofisin adı (gerekirse şehir veya tam adresi ekleyin) 3- Konu metni. 4- İmza.
Dava dilekçesinin unsurları nelerdir?
Dilekçenin Unsurları: Mahkemenin adı belirtilmeli ve dilekçe yetkili mahkemeye hitaben yazılmalıdır. … Tarafların adları, soyadları ve adresleri. … Davacının TC kimlik numarası … Davanın konusu. … Dava sebebi. … Deliller. … Talep ve sonuç
Dilekçe türleri nelerdir?
Dilekçe türleri şunlardır: · Okul dilekçesi. · Başvuru dilekçesi. · Şikayet dilekçesi. · Banka dilekçesi. · Öğrenci dilekçesi. · Velayet dilekçesi. · Temyiz dilekçesi. · Tapu tescil başvurusu.
Dilekçenin bölümleri nelerdir?
Dilekçede öz ve resmi bir üslup kullanılmalıdır. Başvurunun yöneltildiği makamın adı: Dilekçenin başında başvurunun sunulduğu makamın adı yer alır. … Dilekçenin metni: Metin kısmı dilekçenin ana bölümünü oluşturur. … Tarih: … Ad, soyad ve imza: … Adres: 14 Ocak 2021
Dilekçe yazmanın kuralları nelerdir?
Dilekçe; Ciddi, resmi ve saygılı bir dil ve üslupla yazılmalıdır. İstenen işlem veya bilgi hukuka uygun olmalıdır; Yasal çerçeve içinde açık ve anlaşılır bir şekilde talep edilmelidir. Şikayet varsa, mümkünse söz konusu belgeler eklenmeli ve tanıklar isimlendirilerek dilekçede sunulmalıdır.
Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
ANA BİLGİLER Dilekçeler, çizgisiz, düz beyaz bir kağıdın bir yüzüne yazılır. Mümkünse, kolayca okunup anlaşılabilmesi için daktilo veya bilgisayarda yazılır. … Hitap edilen ses, yani başlık, kağıdın üst kısmından 2 cm uzağa yerleştirilir. En alta, büyük harflerle ve ortaya yazılır.
Dilekçe nedir, nasıl yazılır?
Dilekçe, bireylerin bir şey talep etmek, şikayette bulunmak veya bilgi sağlamak için kurum ve kuruluşlara yazdığı bir tür mektuptur. 80 gr’lık çizgisiz beyaz bir A4 kağıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayara yazılır ve çıktısı alınır. Bu mümkün değilse daktilo edilir.
Dilekçe sayfa düzeni nasıl olmalı?
Dilekçede sayfa düzeni: Dilekçeler soldan delinip dosyalanırsa dilekçenin okunması zorlaşır. Bu nedenle sol tarafta 1-1,5 cm’lik ekstra delik aralığı bırakılmalıdır. Biçimsel olarak kusursuz bir dilekçede; sol ve üstte 3,5-4 cm, sağ ve altta 2,5 cm’lik boşluk olmalıdır.
Dilekçenin unsurları nelerdir?
Dilekçe yazmanın temel prensipleri: Dilekçe dili ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup kullanmalı ve nesnel olmalıdır. Sorun, durum veya talep kısa ve net bir şekilde ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılar ve kişilik dahil edilmemelidir. Talep edilen şey yasal çerçeve içinde olmalıdır.
Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad veya adres belirtilmeyen, imza bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.
Dilekçede TC zorunlu mu?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre dava dilekçesinde davalı adına TC kimlik numarasının verilmesi zorunlu değildir.
Dilekçe yazarken üst makama ne denir?
Bunu bu e-postaya ekleyerek size gönderiyorum. NOT: Daha yüksek bir makama yazarken, mektubunuzu bir dilekçe yazarken yaptığınız gibi “İtiraz ediyorum” ile bitirin. Daha yüksek makamın daha düşük makamdan “talep ettiğini” unutmayın. Daha düşük makam, daha yüksek makamdan “teslim eder”.
Dilekçeye 30 gün içinde cevap verilmezse ne olur?
İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre eski uygulama devam etmektedir. Başvurunun kabulü veya reddi kararı 60 gün içinde verilmelidir. 60 gün içinde cevap alınamazsa, başvurunun talep edilen idare tarafından reddedildiği kabul edilir ve bu iptal kararına karşı itiraz etme hakkınız vardır.
Dilekçede konu nereye yazılır?
Dilekçeler daktilo edilmeli veya dolma kalemle çizgisiz beyaz dosya kağıdına yazılmalıdır. Başında dilekçenin sunulduğu kurumun adı yer alır. Kurum adının altında kurumun bulunduğu şehrin adı yer alır. Bu başlığın altında konunun kısa bir özeti yer alır.
5. sınıf dilekçe nedir?
Dilekçe, bireylerin bir şey talep etmek, şikayette bulunmak veya bilgi sağlamak için kurum ve kuruluşlara yazdığı bir tür mektuptur. 80 gr’lık çizgisiz beyaz bir A4 kağıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayara yazılır ve çıktısı alınır. Bu mümkün değilse daktilo edilir.
Dilekçenin anlamı nedir?
Dilekçe, resmi makamlara bir isteği ifade etmek için gönderilen, damgalı veya damgasız, imzalı ve adresli bir mektuptur. Osmanlı İmparatorluğu’nda, Istida ve Desirehâl olarak bilinir ve kamu hizmeti, maaş, rütbe vb. anlamına gelir. İstekler için kullanılır.
Dilekçe hakkı nedir kısaca yazınız?
Dilekçe hakkı, kişilerin kişisel veya kamu işlerine ilişkin istek ve şikâyetlerini, tek başına veya başkalarıyla birlikte, yargı mercileri dışındaki resmî kurumlara iletebilme hakkıdır.
Dilekçe hakkı nedir bir cümle ile tanımlayınız?
Dilekçe hakkı, kişilerin bireysel veya toplu olarak, kendileri veya kamu işleri ile ilgili kaygılarını, sorunlarını, yakınmalarını ve uğradıkları haksızlıkları, yargı dışındaki herhangi bir devlet merciine iletebilmelerini ve çözüm bulunmasını isteyebilmelerini sağlayan bir insan hakkıdır.